Следвайте Гласове в Румънският министър на отбраната Василе Дънку подаде оставка

...
Следвайте Гласове в Румънският министър на отбраната Василе Дънку подаде оставка
Коментари Харесай

След натиск, румънски министър подаде оставка заради изказване, че единственият шанс на Украйна е да преговаря с Русия

Следвайте " Гласове " в 
Румънският министър на защитата Василе Дънку подаде оставка в понеделник, заявявайки, че не може да си сътрудничи с президента на страната, на фона на напън седмици откакто сподели, че единственият късмет на Украйна да постави завършек на войната е да договаря с Русия, съобщи " Ройтерс ".

Държавата - членка на Европейския съюз и НАТО, има обща граница от 650 километра с Украйна, разполага с американска система за противоракетна защита и от тази година има непрекъсната бойна група на алианса, ситуирана на нейна територия.
Около 2.65 милиона украинци са избягали в Европа през Румъния през осемте месеца от началото на войната.
" Моят жест (оставка) идва, защото е невероятно да си подпомагам с румънския президент, главнокомандващ на армията ", сподели Дънку в изказване.

" Мотивирам жеста си през вероятността за неспособност за съдействие с президента на Румъния, който е висш главнокомандващ на армията. Смятам за належащо да се отдръпва от тази позиция, с цел да не накърня по никакъв метод процесите на взимане на решения и стратегиите, които изискват отмереност в цялата верига на командване, и с цел да не препречвам редица планове, които са безусловно нужни за оптималното действие на министерството на националната защита и румънската войска ", показва той, представен от " Аджерпрес ".
В началото на октомври Дънку съобщи, че Украйна се нуждае от това интернационалните съдружници да договарят за гаранции за сигурност и мир с Русия, което провокира рецензии от президента Клаус Йоханис и водачите на ръководещата коалиция. По-късно той сподели, че мненията му са извадени от подтекста. Според Дънку единственият късмет за мир може да са договарянията с Русия. " Всичко е въпрос на интернационалните договаряния. Държавите по света, НАТО, Съединените щати би трябвало да договарят за гаранции за сигурност на Украйна и сигурен мир с Русия. Украйна сама няма да може да договаря с Русия, тъй като политическата класа в Украйна в този миг не може да си разреши да одобри, би било чисто политическо самоубийство да одобри загуба на територии, несправедлива загуба в последна сметка на територии, би било прекомерно огромно проваляне за политиката ", съобщи Василе Дънку.
Йоханис сподели, че украинците заплащат с кръв във войната и единствено те могат да решат какво и по кое време да договарят, позиция, поддържана от Румъния и Европейски Съюз.
Председателят на Социалдемократическата партия Марсел Чолаку сподели, че почита решението на Дънку да подаде оставка, и му благодари за активността, която е направил в границите на министерството.
" Уважавам решението на Василе Дънку и му благодаря за активността му в Министерството на националната защита. Вече имах полемика с премиера Чука и го помолих да поеме краткотрайно министерството, тъй като Румъния има задължението да обезпечи непоклатимост на източния фланг на НАТО ", написа Чолаку на страницата си във " Facebook ".
На фона на тези събития и на навлизането на войната в Украйна в нова фаза на следващия ден президентът привиква Върховния съвет за национална сигурност.

Източник:
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР